Espanjassa asumisesta, Matkailu

Mitä yhteistä on Espanjan kesällä ja Suomen talvella?

Kirjoittaja @olemoespanja

Espanjan kesää voi verrata Suomen talveen.
Molemmat tulevat aina yhtä yllättäen ja kumpaakaan ei loppujen lopuksi kaivata.

Tukahduttava 36 asteen helle aiheuttaa vastaavia kärsimyksiä kuin miinusmerkkinen sama lukema. Ulos ei oikeastaan ole asiaa. Kummassa säässä tahansa – olotila muuttuu pukeutumisesta ja muusta varustautumisesta huolimatta hetken päästä huonoksi.
Toisessa naama punottaa ja happi loppuu kun pakkanen puree ja ilma on liian kylmää hengitettäväksi. Toisessa ääripäässä aurinko polttaa kun grilli possun nahkaa kyläjuhlissa. Hengittäminen on raskasta ja lämpö vetää veteläksi.

Jos on lomalla hakemassa hetken helpostusta arkeen, ei äärisäätilat haittaa. Nehän ovat suorastaan toivottavia! Joku joskus toivoi Islannin tuhkapilvenkin jäävän pysyväksi olotilaksi jottei olisi tarvinnut mennä kotiin. Espanjassa tuoksuu pilvi suhteellisen usein, ja kesä on tuonut mukanaan myös metsäpalot joten tuhkasadetta on taas luvassa.

Aurinkovarjon alla on mukava köllötellä, ahmia dekkareita ja jäähileisiä pinacoladoita. Someen on mukava päivittää lomakuvia aurinkorannalta, vaikka tänä vuonna naapurit eivät muutukaan vihreäksi kateudesta. Lämpöaalto on levinnyt Suomeen ja sen mukana luonnon hätä kuivuudesta – ja lasten suru sinilevän pilatessa uimavedet. Maanviljelijät tekevät sadetansseja, josko kitukasvuisesta sadosta olisi vielä jotain pelastettavissa.
Festareilla on kerrankin saatu tanssia muualla kuin mudassa.

Pakkasessa hiihdetään silmäripset jäässä, räkä ylähuulen päälle jäätyneenä ja huudellaan havuja perkele – periksi ei anneta vaikka pakkanen on palelluttanut sormet ja varpaat. Hiihtämäänhän tänne on tultu! Kehoa palautellaan takasin eloon takkatulen ääressä minttukaakaota siemaillen.

photography of trees covered with snow
Talven ihana taikamaisema vai hermoja kiristävä pakkanen ja mieltä painava pimeys?

Molemmissa tapauksissa turisti ajattelee että kaikki on eksoottista, mukavan paikallista, mielenkiintoista. Isä heittelee hotellin aamiaisella murusia rannalla oleville lokeille, äiti karjuu Suomessa kirosanoja torikahvilan vastaaville. Samperin lihapiirakkavarkaat!
Se mikä kotona ärsyttää, muuttuukin muualla maailmassa mukavaksi. Loma tekee tehtävänsä.

Vakioasukkaan huumori alkaa olla vähissä.
Puolen tunnin ajomatka rantatiellä kestää ruuhkan vuoksi kaksi tuntia. Kaupan kassajonoissa ehtii lukea päivän lehden tai ratkoa isommankin ristikon. Parkkihallissa vapaan paikan etsintä on todellista kilpa-ajoa, rantabaarin palvelu on muuttuu entistäkin surkeammaksi ja rantapaseolla on aamulenkkeilijöitä kun suuremassakin juoksutapahtumassa.
Ymmärrän täysin miksi osa ottaa parhaat päältä molemmista maista. Joskus vielä minäkin vietän kesäni Suomessa ja valitan kun on niin kylmä ja koko ajan sataa!

Jutun kirjoittaja on Espanjaan muuttanut keski-ikäistyvä entinen auringonpalvoja
joka kiukuttelee satunnaisesti Pikku Myyn tapaan ja haaveilee lomasta Irlannissa.

rainy rain umbrella weather
Satunnainen sade virkistää, niin Suomessa kuin Espanjassakin!
Espanjassa asumisesta

Kannattaako Espanjassa suosia suomalaista?

Kirjoittaja @olemoespanja

Aurinkorannikolla aikaansa viettää tuhansia ja taas tuhansia suomalaisia ympäri vuoden. Fuengirolassa liikkuessaan kuulee enemmän suomea kuin Helsingissä.
Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä että ikäprofiili alkaa nuorentua.
Yhä työelämässä olevien muuttaessa auringon ja leppoisamman elämän toivossa Espanjaan, alkaa palveluidenkin tarjonta muuttua nuorekkaampaan suuntaan.
Nelikymppiset kaipaavat erilaisia palveluja kuin seitsemänkymppiset. Kysynnän lisääntyessä myös palveluiden tarjonta kasvaa. Yrittäjyyden vapaus on ihanaa, mutta vastuu ei valitettavasti kulje aina samassa linjassa.

Moni vaihtaa kotimaata edelleen varsin vähäisin taustatiedoin ja onkin muiden neuvojen varassa. Kaikki eivät noudata lain sanaa kirjaimellisesti edes pysyvästi maata vaihtaessaan ja moni suomalainen jättääkin asiat roikkumaan vähän puolitiehen kun byrokratia kieltä osaamattomalle tuntuu hankalalta. Oma lukunsa ovat he jotka tietoisesti välttelevät lain kouraa tai verokarhua.

Miten sitten valita asiantunteva ja luotettava asioidenhoitaja, kiinteistövälittäjä tai kampaaja? Miten voi varmistua että yrittäjä maksaa asiaankuluvat verot ja ettei takuu tuotteesta tai palvelusta lopu siihen kun ovi kilahtaa perässä kiinni?
Hyvä kysymys!

Suomessa rehellisyys maan perii, mutta Espanjassa sanonnan ovat unohtaneet monet oman maan kuin vieraankin kansalaiset.
Kiinteistövälittäjä vetää kirjaimellisesti välistä. Luottavainen suomalainen maksaa 2000 euron palkkion käteisellä, vaatimatta kuittia. Välittäjä vaati maksua uudelleen ja suomalainen maksaa –  ei voi todistaa että oli maksun jo kertaalleen suorittanut.

Autokorjaamo kysyy avoimesti haluatko hinnan kuitilla vai ilman? Säästät ja maksat vähemmän ilman kuittia (ilman arvonlisäveroa). Viikon päästä olet eri korjaamolla, samasta viasta. Korjauksella ei ole minkäänlaista takuuta, koska ei ole todistetta huollostakaan.

Kosmetologin tuolissa nautit rauhallisesta hetkestä kasvonaamion vaikuttaessa ja kuulet kuinka sinua palveleva puhuu puhelimessa. Kertoo että on työtön ja elää kotihoidontuella. Suttuisa takahuone ja veronkierto jättävät pahan mielen, vaikka hinta olikin edullinen.

Autoa lentäkentältä noutaessasi vuokraamo ei suostu kirjaamaan ovessa olevaa lommoa papereihinsa, ja toivottaa sinut kirjaimellisesti v*#*. Reklamoit lomakotiin päästyäsi sekä autosta että palvelusta, mutta jännität koko loman kuinka suuri lovi luottokorttiisi on veloitettu ja kuinka kauan saat käydä kiivasta keskustelua aiheesta ennen kuin asia on selvä. Moni suomalainen luovuttaa. On helpompi maksaa kuin riidellä vieraalla kielellä.

Mitä tästä opimme?
Kannattaa ottaa asioista selvää, itse.
Kannattaa pyytää maksusta kuitti, isommista töistä ja toimenpiteistä etukäteen kirjallinen suunnitelma tai sopimus. Käteisen käyttäminen ei aina ole viisaampaa, eikä verojen maksattamatta jättäminen edistä yrittäjän, eikä asiakkaan asemaa.

EU:n virallinen verkkosivusto antaa kattavasti tietoa ulkomailla pidempään oleskelusta tai muuttamisesta.

Unohda Facebookin keskusteluryhmät. Niistä voi saada mukavia vinkkejä mistä löytyy halvimmat pizzat, mutta luotettavaa tietoa kannattaa etsiä muualta. Median lukutaitoa ei voi korostaa liikaa.

Kysy suosituksia, niin suomalaisilta kuin espanjalaisiltakin. Pitkä tausta ei välttämättä kerro laadusta, mutta antaa kuitenkin osviittaa.
Älä väritä omiakaan kokemuksiasi, vaan kerro rehellisesti ja anna palautetta, niin hyvässä kuin pahassa,  myös suoraan sinua palvelleelle yritykselle.

Unohda yleistäminen. Muodosta maasta, ihmisistä ja yrityksistä oma kuvasi. Positiivisella ajattelulla ja puheella pääsee yleensä pidemmälle kuin ikävyyksiä levittelemällä ja omia henkseleitä paukuttelemalla.

Suhtaudu asioihin avoimin mielin, mutta jos joku vetää sinua kadulta hihasta ja kertoo että ”olet voittanut juuri viikon ilmaisen loman, sinun tarvitsee osallistua vain info-tilaisuuteen”, kehotan miettimään kaksi kertaa.
Sauna, sisu ja perkele pitävät edelleen kutinsa. Rehellisyys ei valitettavasti ole enää kansanperinne, vaan osa yksilön tai yrityksen arvoja, kansalaisuuteen katsomatta.

**
Jutun kirjoittajan perustaessa espanjalaista toiminimeä, tilitoimistossa ihmeteltiin halutaanko todella maksaa kaikki asiaankuuluvat maksut kun tälle vuodelle arvioidut tulot ovat niin pienet. Jännityksellä odotamme tietoa tuliko tilitoimistosta kirjanpitoon liitettävä lasku vai pyysivätkö maksamaan käteisellä.

bank note banknote banknotes bill
Espanjassa monessa ravintolassa on minimiraja korttimaksulle (esim. 10 euroa)  ja osassa kaupoista ei voi edelleenkään maksaa kuin käteisellä.
Artikkelit

Kaltoin kohdellut katukoirat

Kirjoittaja @olemoespanja

Nainen palaa kauppareissulta ja huomaa verkkoaitaan kiinni jätetyn koiran (kuvassa). Liikuvasta autosta heitetään koiranpentu jalkakäytävälle.
Patikoimassa olevat löytävät sekarotuisen koiranpennun harhailemasta ajotiellä. Talon pihaan ilmestyy nälkiintynyt, täynnä kirppuja ja punkkeja oleva koiranpentu. Metsästykoira on hirtetty puuhun.

Espanjan ongelma ei ole katukoirat, vaan ihmiset jotka surutta jättävät eläimensä heitteille. Macho-kulttuuri ei puolla sterilointia, joten vapaana kulkevat lemmikit (varsinkin maaseudulla) lisääntyvät hallitsemattomasti. Täysin oma lukunsa on metsästyskoirien, varsinkin galgojen kohtelu. Niiden kohtelu on sanoin kuvaamatonta rääkkäystä eikä sitä voi selittää millään perinteillä tai uskomuksilla.

Löytöeläintalot pursuavat kodittomia koiria ja kissoja. Osa päätyy uusiin koteihin, ulkomaita myöden, mutta kaikille ei käy yhtä onnellisesti.

Espanja on viime aikoina kiristänyt tuntuvasti eläinsuojelulakia ja muutoksia on vielä tulossa lisää. Suurin muutos tarvittaisiin kuitenkin ihmisten asenteisiin.

Toivottavasti seuraava sukupolvi jo ymmärtää etteivät eläimet ole leluja, eivät tavaraan verrattavia esineitä joita ostetaan ja myydään torien laitamilla tai jaetaan ilmaiseksi Facebookissa. Saati sitten pahoinpidellään ja hylätään.
Ihmiskunnan sivistys näkyy siinä miten se kohtelee heikompiaan.

Kati Vähätalo tekee Suomessa aktiivista työtä Galgojen hyväksi. Viimeisin tulokas perheeseen on Sirkka, joka löysi uuteen kotiin Galgos de Fénixin kautta. Sirkasta ja hänen perheestään laajempi juttu myöhemmin.
Sirkka

Kallelan perhe adoptoi Mimosan pentuna Triple A eläinsuojan kautta.
Hylkäys taustasta huolimatta vaiko juuri sen vuoksi, Mimosa rakastaa kaikkia, niin ihmisiä kuin eläimiä. Omistajiinsa syvästi kiintynyt nuori koira on hyvin energinen ja iloinen ja lenkeillä pitää huolen siitä että lauma pysyy kasassa.
Nyt noin puolitoistavuotias narttu rakastaa vedessä kahlaamista, puroissa ja ojissa peuhaamista ja kuumalla säällä makaa mielelään mudassa. Sateen sattuessa kuitenkin piiloutuu peittojen alle ettei tarvitsisi lähteä ulos.
Mimosa.jpg

 

Matkailu

Pala taivasta ja taidetta

Kirjoittaja @olemoespanja

Genalguacin on pittoreski, pieni kylä vuorten siimeksessä, reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Málagasta.
Viehättävä kylä on oiva päiväretkikohde ja keväällä & syksyllä kapeilla kujilla saa kulkea varsin rauhassa. Katukaupustelijoita ei tästä kylästä löydy!
Pieni kylä on tulvillaan eri taiteen muotoja ja ihasteluun kannattaakin varata reilusti aikaa, samoin ajomatkaan kiharaisella vuoristotiellä.

Oma palansa taivasta, monimuotoisen taiteen lisäksi, on kylää ympäröivä luonto. Jyhkeät korkkipuut, huikeat vuorimaiset, soliseva vesi ja kaiken kattava vihreys tekee terää jos Suomessa vierailusta on vierähtänyt tovi.
Kylän reunalla kukko kiekuu patikoitsijoille hyvät huomenet pitkälle päivään saakka.
Jos pidempi patikointiretki ei kutsu niin maisemia voi ihastella 4 km reitillä tai kulkea vaikka vain tovin kylätien aidattua reunaa pitkin.
Lehtipuut ja niittymäiset maisemat hellivät aisteja, raitista ilmaa on ihana hengittää ja vierailun aikana alhaalla roikkuneet pilvet tekivät olon kaikinpuolin taivaalliseksi.

genalguacin

Katso Olemon ottama kuvakimara youtubesta.

IMG_9502 (1)

Espanjassa asumisesta

Kuinka edullisesti Espanjassa elää?

Kirjoittaja @olemoespanja

Hintoja vertaillessa tulee olla kriittinen ja todellinen hintavertailu tulisi tehdä saman merkkisten tuotteiden kesken. Suomalaiset kahvinjuojakansana ymmärtävät että Juhlamokka ja Kultakatriina ovat erilaisia kahveja, eikä niiden hintoja kannata verrata keskenään vaikka molemmat kahveja ovatkin.

Kuten Suomessakin, Espanjassakin sijainti vaikuttaa oleellisesti hintaan, puhutaan sitten asunnon tai kahvikupillisen hinnasta. Myös tulotasojen erot on syytä huomioida hintoja pohtiessa, samoin maiden erilaiset verotukset.
Jos Espanjassa elää suomalaisella tulotasolla, on varmasti sitä mieltä että eläminen tulee huomattavasti edullisemmaksi. Jos taasen työskentelee espanjalaiselle yritykselle ja espanjalaisen palkkatason mukaan, ei hintataso välttämättä tunnukaan enää edulliselta.

Keskiansio on Suomen tasoa pienempi, mutta jälleen on muistettava että palkkaus riippuu toki täysin työtehtävästä ja työpaikasta.
Jos bruttopalkka on 1300 euroa kuukaudessa, ja siitä on maksettava asunnon vuokra, sähkölasku, puhelin, auton vakuutukset, lasten hoitomaksut –  ei kukkaroon jäävä ruokaraha tunnukaan enää kovin suurelta.

Jututimme tuttavia, katselimme baarien mainostauluja ja tutkimme kassakuitteja.
Espanjassa voi tehdä ruokaostokset erittäin edullisesti. Sesongin raaka-aineita hyödyntäen voi elää suorastaan naurettavan edullisesti, ja silti syödä hyvin ja terveellisesti.

El corte ingles
Espanjalaiset rakastavat mereneläviä. Viikolla illallispöytään päätyy edullista kalaa ja viikonloppuisin herkutellaan ravintolassa tai katetaan pöytään kalliimpia herkkuja.

Kahvin saa baarissa halvimmillaan alle eurolla, kalleimmillaan tavallisesta kupposesta saa pulittaa Puerto Banuksessa (Marbella) lähes viisi euroa.
Jututtamamme lapsiperheet kertovat että ruokalaskut Suomeen verrattuna ovat kutistuneet jopa puoleen. Aina on toki muistettava että ruokalaskun suuruus riippuu siitä mitä syö ja missä ostoksensa tekee.

Moni ravintola tarjoaa päivän menua alle 10 eurolla. Usein menuun kuuluu alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka tai kahvi, sekä lasillinen viiniä tai olut. Monessa paikassa ruoka on hyvää ja annoksetkin reilun kokoisia.

Kahvin ystäviä ilahduttavat tarjoukset joissa mainostetaan kahvia ja croisanttia tai magdalenaa alle kahdella eurolla! Samassa baarissa vihermehu maksaa 4,75 euroa joten terveellisillä valinnoilla on usein huomattavasti arvokkaampi hintalappu Espanjassakin.

ofertas
Kahvi ja croisantti 1,75 euroa.

Tapas (pieni suolapala, tai esim. pala patonkia ja juustoa) ja pieni olut maksaa halvimmillaan euron. Lasillinen talon viiniä usein kahdesta kolmeen euroon.

Mercadonan kassakuitista poimittuja hintoja:
Litra soijamaitoa 0,88
Patonki 0,75
2 sämpylää 0,50
Omenamuffinssi 0,70
Paketti kahvia 1,18
Kilo mansikoita 2,95
2 kiloa ”uusia” perunoita 2,00
2 todella isoa punaista paprikaa 1,56
Paketti keittokinkkua 1,80
4 isoa avomaankurkkua 1,13
n.500g kanafilettä 3,98
Iso kesäkurpitsa 0,55
Purkki kuivattua tilliä 1,05
Rulla alumiinifoliota 1,49

bakery
Näitä herkkuja ei ole ainakaan hinnalla pilattu!

Sanonnan mukaan köyhälle kaikki on kallista. Eurolla saa kuitenkin Espanjassa Suomea enemmän – ruokaa ja juomaa. Ellei sitten pidättäydy scandimarkettien tarjonnassa ja maksa tuotteista enemmän kuin Suomessa.

Olemo Espanjan äänessä ovat aidot asukkaat, autenttiset kohtaamiset ja avartavat kokemukset. Vihjeitä vierailemisen arvoisista kohteista, tositarinoita kulttuurien törmäyksistä ja käytännön vinkkejä sujuvampaan arkeen, pääosin Costa del Solilla. Emme kirjoita vaaleanpunaisten lasien sumentamana, eikä jutuissa ole kaupallista yhteistyötä, mainostilaa myymme erikseen.
Aitous on tärkein raaka-aine, rehellisyys kirpeän makea mauste. – Olemo Espanja

Espanjassa asumisesta

3 vaaran paikkaa Espanjan liikenteessä

Kirjoittaja @olemoespanja

Espanja on rallikuskien luvattu maa siinä missä Suomikin. En ole tutkinut kummassa maassa on enemmän maailmanmestareita, mutta Costa del solin rantatie on ainakin testikuskien kuuma harjoittelubaana, hieman ylempänä kulkevasta maksullisesta moottoritiestä puhumattakaan.
Miten selvitä hengissä hetkessä nollasta sataan kiihtyvän temperamenttisen kansan kanssa? Vastaus on yksinkertainen. Pysymällä itse rauhallisena.

Espanjan liikenteessä tarvitaan silmät selkään ja sivuille. Pääsääntö on ettei kenenkään päälle ajeta, muista säännöistä voidaan joustaa. Liikenteessä on siis syytä olla tarkkana ja mielellään myös huolehtia kattavasta vakuutusturvasta. Täällä kolhitaan, naarmutetaan ja tuupitaan, eikä näyttävistäkään vahingoista jäädä kirjoittelemaan lappuja tuulilasiin.
Arvokkaampien autojen omistajat parkkeeraavat keskelle kahta ruutua. Monissa paikoin tosin uhkaillaan ns. kaksoisparkkaamisen sakottamisesta. Halvemmaksi tulee kuitenkin maksaa sakot kuin uusia peltiä Jaguaariin tai Maseratiin.

1. ) Älä luota siihen että muut noudattavat liikennesääntöjä.
Suomalaiset ovat suoraselkäisiä ja sääntöjä noudattavia kansalaisia, mutta täällä ei kannata tuudittautua uskoon että Stop-merkkiä noudatetaan tai punaisiin pysähdytään. Oman turvallisuutesi vuoksi noudata sääntöjä, mutta älä luota siihen että muut tekevät niin. Tulet yliajetuksi, kylkeen jyrätyksi tai perään tuupatuksi.
Käytä silmiä ja korvia –  havainnoi koko ajan miten muut ajavat, erityisesti liikenneympyröissä.

2.) Tee tilaa liittymästä tulevalle, ja palaa ripeästi takaisin ohituskaistalta.
Varsinkin rantatiellä liittyminen tielle tapahtuu usein Stop-merkin takaa. Merkin takana odottaja ei välttämättä kuitenkaan odota että tilaa tulee riittävästi.
Jos hän näkee että sinulla on tilaa väistää viereiselle kaistalle, hän saattaa hyvinkin syöksyä rallikuskimaiseen tapaan eteesi. Tee siis tilaa ja huomioi liittyvistä varoittavat merkit ajoissa.
Ohituskaistalta on syytä palata ripeästi takaisin, koska Ferrari ja Lamborgini kuskien kaasujalka on raskas. Vaikka luulet ajavasi lähestulkoon yksin, ennen kuin ehdit kissaa sanoa, on taaksesi ilmestynyt uljas musta joka ohittaa sinut silmänräpäyksessä oikealta jos et ehdi väistää ajoissa. Ja siinäpä sitä sitten ollaan. Juuri kun lähdit vaihtamaan kaistaa takaisin…
Tuli kalliiksi, mutta toivottavasti korjaamolle päätyivät vain autot.

3.) Tee tilaa jalankulkijalle
Jalankulkija menee aina ensin. Piste.
Ei ole merkitystä ajatko Fiattia, bussia vai täysperävaunullista rekkaa, jos jalankulkija seisoo suojatien edessä, on pysähdyttävä. Muuten tulee sanomista ja kovaan ääneen, käsimerkeistä puhumattakaan.
Jalankulkijat käyttävät todella tätä etuoikeutta, eivätkä juurikaan katso tuleeko autoja vai ei, joten ole todella tarkkana jokaisen (!) suojatien kohdalla.

Espanjan liikenne tuntuu toki välillä kaaokselta jossa torvet soi, nyrkit heiluu ja sylki lentää kirouksia sadatellessa. Mutta reilun 20 vuoden kokemuksella voin todeta että liikenne sujuu, jopa paremmin kuin Suomessa (autojen määrään nähden).
Espanjalainen kiihtyy hetkessä, mutta rauhoittuu ihan yhtä nopeasti. Ja suurin osa ymmärtää että sopu sijaa antaa, myös liikenteessä.