Artikkelit

Artikkelit, Espanjassa asumisesta

Totuus Espanjan uutisoinnista

Kirjoittaja @olemoespanja
Olemo on ollut pitkään hiljaa ja hyvästä syystä.

Olemme yrittäneet laajentaa kirjoittajaverkostoamme, mutta huonolla menestyksellä. Kirjoittajia ja juttuja olisi kyllä tarjolla, mutta ongelmaksi on muodostunut todenmukaisuus. Jos tarkoituksena on kertoa Espanjan asioista mahdollisimman puolueettomasti, edes jonkinlaisia journalistisia periaatteita noudattaen, menee homma vaikeaksi.
Mielipidekirjoitukset ovat asia toki erikseen ja mielipiteitähän suomalaisilla riittää. Mutta kuinka moni mielipide perustuu faktoihin ja niiden perusteella harkittuun mielipiteeseen? Kuinka moni toistaa eteenpäin lehdestä tai netistä lukemaansa, ilman että itse vaivautuu ajattelemaan onko asiassa totuuden häivääkään? Ja usemmiten jutun kertoja vielä muistaa tarinasta vain osan, jolloin asia vääristyy kenties entisestään.
Kuinka moni meistä pystyy perustelemaan mielipiteensä?

person holding black dslr camera
Kuva (ja uutinen) näyttää hyvin erilaiselta riippuen mistä kulmasta sitä tarkastelee.

Olé lehden päätoimittaja Katia Westerdahl kirjoittaa numerossa 02/2019 otsikolla ”Katso, kenen neuvoihin luotat”. Katiaa harmittaa Suomen lehdistön harjoittama tietynlainen Espanjan demonisointi, tässä yhteydessä verotukseen liittyen.
Olemo yhtyy Katian otsikkoon. Tuntuu olevan niin että yleisesti lukijoita houkutellaan ostamaan lehti tai klikkaamaan juttua – jopa tietoisesti vääristellyillä otsikoilla. Digiaika on tehnyt  meistä kärsimättömiä sosiaalisen median ja uutissivustojen selaajia. Emme jaksa enää lukea pitkiä juttuja kuin korkeintaan sunnuntaisin ja uskomme puolisokeasti kaiken mitä silmiemme eteen heijastetaan ja vielä jaamme niitä suruttomasti eteenpäin.

Hyvänä esimerkkinä on jo vuosia puhuttaneet Mijaksen aasitaksit. Aasien hyvinvointia ei kuitenkaan edistä se että niistä jaetaan väärennettyjä kuvia, kun aitojakin on saatavilla. Kenen asiaa edistää se, että kuvat paljastuvat manipuloiduiksi?
Mijaksen tulisi joka tapauksessa kiireesti viheltää peli poikki. Mikään ei oikeuta eläinten huonoa kohtelua ja kenen tahansa terveen järjen jo pitäisi sanoa ettei aasin selkään laiteta 100 kiloista miestä tai naista. Aasikulttuuria voi ylläpitää ja edistää varmasti monin tavoin niinkin ettei eläiten tarvitsisi kärsiä. Vastalauseensa huutavat toki aasitaksien omistajat jotka pelkäävät toimeentulonsa puolesta.

Vaikka Espanja petraa hiljalleen eläinten kohteluun liittyvissä asioissa, on härkätaistelun raaka kulttuuri vielä verenperintöä monelle.
Samaan aikaan kun turistit tuhahtelevat härkätaisteluille ja metsästyskoirien kidutukselle, kampeavat he aasien selkään, kuvauttavat itseään akvaarioissa mursujen vieressä, osallistuvat hupikalastukseen huvijahdeilla ja potkivat ruokaa mouruavia kulkukissoja hotellin aamiaisella. Ja heittelevät samaan aikaan croisantin murusia varpusille. Ristiriitaista, eikö?

blur close up donkey eyes
Aasit puhuttavat Mijaksessa. Ehkä pian olisi jo toimien aika?

Olé-lehti nostaa rohkeasti esiin asioita Espanjasta, niin hyvässä kuin pahassa. Mutta kuten mitä tahansa mediaa, myös kyseistä lehteä tulee lukea kriittisesti. Toimittajat saavat palkkansa kirjoittamistaan jutuista. Mitä enemmän lukijoita, sitä enemmän on luvassa töitä jatkossakin. Mitä enemmän lukijoita, sitä helpompi on myydä mainostilaa. Mitä enemmän mainoksia, sitä enemmän kilisee rahaa lehden rahakirstuun.
Monelle Espanjan suomalaiselle kyseinen lehti on kuitenkin ainut suomenkielinen, luotettava tietolähde Espanjan asioista.
Toivotaan että lehti erottelee jatkossakin hyvin mitkä ovat mielipidekirjoituksia ja mitkä journalistisia juttuja ja lukijat antakoot asiallista palautetta. Koska loppujen lopuksi lukijat määrittelevät minkälaista sisältöä haluavat, millaisesta sisällöstä ovat valmiit maksamaan.

Kirjoittajalla ei ole taloudellisia, eikä henkisiä sidoksia Olé-kustannukseen.
Hän myöntää pettyneensä viime aikoina YLE:n iltauutisiin, joista on on tullut kattavan uutislähetyksen sijaan lähinnä YLE:n omien toimittajien asiantuntijuuden pönkittämistä. Jokaisessa uutislähetyksessä esiintyy joku ”syventämässä” uutisoitua aihetta ja varsinainen uutisanti jää entiseen verrattuna kovin suppeaksi. Voisimmeko perustaa kansanliikkeen perinteisten uutisten palautamiseksi – joissa uutistenlukija todellakin lukee uutisia? 

Espanjassa asumisesta

Espanja – todellinen mañana maa?

Kirjoittaja @olemoespanja

Costa del Solin alueesta puhutaan myös Costa del Golfina, eikä turhaan! Toinen toistaan hienommat ja haastavammat golfkentät täplittävät rantaviivaa ja jo lentokoneesta voi ihmetellä miniatyyrisiä golfautoja jotka suristelevat rinteitä ylös alas yksinäisten muurahaisten tavoin. Golf vaatii kärsivällisyyttä, mutta niin moni muukin asia Espanjassa. Olen törmännyt lukuisiin suomalaisiin jotka tuskailevat Espanjan mañana-kulttuurin kanssa. Mutta mistä oikeastaan on kyse?

Siinä missä Suomessa kannustetaan oma-aloitteisuuteen, avoimuuteen ja esimiehet ajatellaan enemmänkin kollegoiksi,  täällä on vielä voimissaan voimakkaasti hierarkinen ajattelu. Työntekijät hoitavat visusti vain ja ainoastaan oman tonttinsa asiat. Kaikkeen poikkeavaan pitää kysyä mielipidettä tai lupaa esimieheltä. Ja koska esimies ei välttämättä ole aina tavoitettavissa, voi vastausta joutua odottamaan, jopa useamman päivän tai viikonkin, riippuu asian kiireellisyydestä tai hierarkiasta jälleen – kuka kysyy keneltä ja mitä. Mañana…

photography of a person pointing on something
Espanjassa esimies on todellinen auktoriteetti.

Maassa virallisesti asuvia, muun maan kansalaisia, kohdellaan byrokratian rattaissa eri tavalla. Siinä missä espanjalainen voi pitkälti jo hoitaa asioitaan verkossa, joutuvat muut usein vielä seisoskelemaan jonoissa. Jos kielitaito ja tieto siitä mitä dokumentteja minkäkin asian hoitamiseen vaaditaan, on puutteellinen, joutuu samalla luukulla juoksentelemaan usein useammankin kerran. Mutta voiko tästä syytää mañana-kulttuuria? Mielestäni ei.

Ravintoloissa voi joutua odottamaan palvelua, varsinkin heinä-elokuussa kun rannikko on miehitetty turisteilla. Välillä henkilökuntaa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.
Toisaalta – espanjalainen tarjoilija antaa asiakkaiden nauttia ruokansa rauhassa loppuun, Suomessa saattaa tulla hätistelty olo tarjoilijan kiirehtiessä.
Espanjalaisille ruokaa tärkeämpi on seura. Ei ole harvinaista että lauantailounas kestää kahdesta viiteen! Ravintola valitaan tunnelman, ei ruoan mukaan. Illalliset ovat pitkiä ja leppoisia. Syöminen ei ole etusijalla vaan keskustelu ja seurusteleminen.

photo of a toast
Espanjalaiselle ruokaa tärkeämpää on seura.

Mañana-elämäntavan parhaita puolia ovat pitkät sunnuntait koko suvun voimin rannalla tai yömyöhään kestävät illalliset. Rauhalliset rantakävelyt, naapureiden kanssa keskustelut aidan yli, tutun kukkakauppiaan kanssa kuulumisten vaihtamiset.

Siinä missä suomalainen rakentaa uraa ja uhraa perheen, espanjalainen tyytyy työelämässä vähempään kilpajuoksuun ja laittaa perhe-elämän etusijalle.

Kaupan kassajonoissa on turha hermostua. Kassaneiti saattaa muutoin intoutua vaihtamaan kuulumisia ystävänsä kanssa entistäkin pidempään jos näkee että pintasi alla alkaa kiehua. Jos edellä oleva kuljettaja työntää kätensä autosta ulos, on se merkki siitä että sinä voit tehdä tilaa. Ei tässä niin kiire ole…

Tuntematon ei mene Espanjassa etusijalle.
Etusijalla on aina perhe, eli koko suku ja suvun ystävät. Espanjalaiset elävät ihmisiä, eivät uraa varten. Mañana-elämäntavan ansioista espanjalaiset myös elävät monia muita pidempään.

Vuonna 2017 julkaistun jutun mukaan espanjalaiset ovat maailman toiseksi pitkäikäisintä kansaa, heti japanilaisten jälkeen. Jokin aikaa sitten tulleen tv-dokumentin mukaan sosiaalisella kanssakäymisellä oli ruokavaliota suurempi vaikutus elinikään (espanjalaisten kohdalla).
Eläköön siis mañana-mentaliteetti!

Artikkelit, Espanjassa asumisesta

3 faktaa Espanjasta – vältä kuopat yrittäjyyden alkutaipaleella

Kirjoittaja @olemoespanja

Vältä yleisimmät sudenkuopat niin säästät ruhtinaallisesti aikaa ja rahaa!
Moni suomalainen yrittäjä kuvittelee että Espanjan ollessa EU-maa, täällä toimitaan samoilla säännöillä kun Suomessa. Väärin!
Tietyt lait ja säädökset ovat samoja, mutta eivät suinkaan kaikki ja oman lisänsä tekee tietysti kulttuuri. Maassa maan tavalla sanonta ei ole tuulesta temmattu!
Säästyt monelta hammastenkiristelyltä ja konkreettisesti myös rahan menetykseltä kun tiedät että…

1. Espanjassa asiat hoituvat kasvotusten
Monella espanjalaisella yrityksellä ei ole nettisivuja lainkaan. Tai jos on, niin niitä ei välttämättä päivitetä. Tiedot voivat olla väärin, yhteystiedoista lähtien. Sähköpostiosoite voi olla olemassa, mutta siihen ei välttämättä vastata. Tai jos vastataan, niin esitetään kutsu soittaa tai tulla käymään. Kun hoidat asioita mahdollisimman paljon heti alusta alkaen ihmisiä konkreettisesti tapaamalla, etenet ripeämmin ja hyvässä lykyssä saat jopa ystäviä, asiakkaita tai ainakin ihmiset tietävät kuka olet. Suosittelut ja suhteet – toimivat aloittaessa huomattavasti Linkedin profiilia tai viimeisen päälle viilattuja nettisivuja paremmin, varsinkin jos kyseessä on espanjalainen asiakas.

2. Englannilla ei pärjää joka paikassa
Vaikka nuoriso puhuukin englantia jo suhteellisen hyvin, voi virastoissa (joiden palveluja välttämättä tarvitset jos yrittäjäksi aiot) tulla eteen kielimuuri. Ja ikävä kyllä niitä perinteisiä ”juoksutetaan gringoa huvin vuoksi” tapauksia sattuu edelleenkin.
Ulkomaalaisia ei välttämättä kohdella samoin kun oman maan kansalaisia.
Toisaalta, Suomessakin viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi, joten miten voisimme vaatia että Espanjassa kaikki julkiset palvelut olisi saatavilla sujuvasti myös englanniksi?
Mitä paremmin puhut espanjaa, sitä parempaa palvelua (ja hintoja) saat. Jos todella aiot yrittäjäksi Espanjaan (ja tavoittelet muitakin kuin suomalaisia asiakkaita), aloita espanjan opiskelu nyt!

3. Hanki ammattitaitoinen asioidenhoitaja & lakitoimisto
Ammattitaitoinen ja luotettava asioidenhoitotoimisto pelastaa sinut monelta syvemmältäkin kuopalta. Kannattaa myös varmistaa että puhut kirjanpitäjäsi kanssa samaa kieltä. Esimerkiksi kaupan normaalit kassakuitit eivät suoraan kelpaa, vaan tarvitset erillisen ”fakturan” – käytännöllä estetään kuittikauppaa.
Halvin on harvoin paras, eikä se paras ole välttämättä suomalainen toimisto.
Suosituksia kannattaa kysyä jo täällä toimivilta yrittäjiltä – kasvotusten. Facebookin keskusteluryhmistä voi saada kivoja vinkkejä, mutta yritystoiminnan kyseessä ollessa kannattaa suhtautua asiaan sen vaatimalla vakavuudella.

Aurinkorannikolla on tilaa ja kysyntää ammattitaitoisille yrittäjille.
Soitellen ei kannata sotaan lähteä, mutta ystävällisesti yhteistyön kautta pääse mukavasti alkuun – ainakin suunnitelmissa.
On eri asia luulla, kuin tietää.
Paikan päällä jo toimivista yrittäjistä moni auttaa mielellään, ainakin jos ei ihan saman alan putiikkia ole naapuriin perustamassa.

person writing on white book
Liiketoimintasuunnitelma, markkinatutkimus, kilpailija-analyysi = tehty?


Jutun kirjoittaja on toiminut yrittäjänä lähes 20 vuotta ja asuu nykyään Marbellassa. Hyvinvointipalvelujen lisäksi hän konsultoi pienyrityksiä mm. markkinoinnin ja tuotteistuksen saralla, sekä toimii freelancer kirjoittajana.
Hän olisi itse säästänyt rutkasti sekä aikaa että rahaa,
jos olisi noudattanut tässä jutussa olevia neuvoja!

 

Espanjassa asumisesta, Matkailu

Mitä yhteistä on Espanjan kesällä ja Suomen talvella?

Kirjoittaja @olemoespanja

Espanjan kesää voi verrata Suomen talveen.
Molemmat tulevat aina yhtä yllättäen ja kumpaakaan ei loppujen lopuksi kaivata.

Tukahduttava 36 asteen helle aiheuttaa vastaavia kärsimyksiä kuin miinusmerkkinen sama lukema. Ulos ei oikeastaan ole asiaa. Kummassa säässä tahansa – olotila muuttuu pukeutumisesta ja muusta varustautumisesta huolimatta hetken päästä huonoksi.
Toisessa naama punottaa ja happi loppuu kun pakkanen puree ja ilma on liian kylmää hengitettäväksi. Toisessa ääripäässä aurinko polttaa kun grilli possun nahkaa kyläjuhlissa. Hengittäminen on raskasta ja lämpö vetää veteläksi.

Jos on lomalla hakemassa hetken helpostusta arkeen, ei äärisäätilat haittaa. Nehän ovat suorastaan toivottavia! Joku joskus toivoi Islannin tuhkapilvenkin jäävän pysyväksi olotilaksi jottei olisi tarvinnut mennä kotiin. Espanjassa tuoksuu pilvi suhteellisen usein, ja kesä on tuonut mukanaan myös metsäpalot joten tuhkasadetta on taas luvassa.

Aurinkovarjon alla on mukava köllötellä, ahmia dekkareita ja jäähileisiä pinacoladoita. Someen on mukava päivittää lomakuvia aurinkorannalta, vaikka tänä vuonna naapurit eivät muutukaan vihreäksi kateudesta. Lämpöaalto on levinnyt Suomeen ja sen mukana luonnon hätä kuivuudesta – ja lasten suru sinilevän pilatessa uimavedet. Maanviljelijät tekevät sadetansseja, josko kitukasvuisesta sadosta olisi vielä jotain pelastettavissa.
Festareilla on kerrankin saatu tanssia muualla kuin mudassa.

Pakkasessa hiihdetään silmäripset jäässä, räkä ylähuulen päälle jäätyneenä ja huudellaan havuja perkele – periksi ei anneta vaikka pakkanen on palelluttanut sormet ja varpaat. Hiihtämäänhän tänne on tultu! Kehoa palautellaan takasin eloon takkatulen ääressä minttukaakaota siemaillen.

photography of trees covered with snow
Talven ihana taikamaisema vai hermoja kiristävä pakkanen ja mieltä painava pimeys?

Molemmissa tapauksissa turisti ajattelee että kaikki on eksoottista, mukavan paikallista, mielenkiintoista. Isä heittelee hotellin aamiaisella murusia rannalla oleville lokeille, äiti karjuu Suomessa kirosanoja torikahvilan vastaaville. Samperin lihapiirakkavarkaat!
Se mikä kotona ärsyttää, muuttuukin muualla maailmassa mukavaksi. Loma tekee tehtävänsä.

Vakioasukkaan huumori alkaa olla vähissä.
Puolen tunnin ajomatka rantatiellä kestää ruuhkan vuoksi kaksi tuntia. Kaupan kassajonoissa ehtii lukea päivän lehden tai ratkoa isommankin ristikon. Parkkihallissa vapaan paikan etsintä on todellista kilpa-ajoa, rantabaarin palvelu on muuttuu entistäkin surkeammaksi ja rantapaseolla on aamulenkkeilijöitä kun suuremassakin juoksutapahtumassa.
Ymmärrän täysin miksi osa ottaa parhaat päältä molemmista maista. Joskus vielä minäkin vietän kesäni Suomessa ja valitan kun on niin kylmä ja koko ajan sataa!

Jutun kirjoittaja on Espanjaan muuttanut keski-ikäistyvä entinen auringonpalvoja
joka kiukuttelee satunnaisesti Pikku Myyn tapaan ja haaveilee lomasta Irlannissa.

rainy rain umbrella weather
Satunnainen sade virkistää, niin Suomessa kuin Espanjassakin!
Espanjassa asumisesta

Kannattaako Espanjassa suosia suomalaista?

Kirjoittaja @olemoespanja

Aurinkorannikolla aikaansa viettää tuhansia ja taas tuhansia suomalaisia ympäri vuoden. Fuengirolassa liikkuessaan kuulee enemmän suomea kuin Helsingissä.
Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä että ikäprofiili alkaa nuorentua.
Yhä työelämässä olevien muuttaessa auringon ja leppoisamman elämän toivossa Espanjaan, alkaa palveluidenkin tarjonta muuttua nuorekkaampaan suuntaan.
Nelikymppiset kaipaavat erilaisia palveluja kuin seitsemänkymppiset. Kysynnän lisääntyessä myös palveluiden tarjonta kasvaa. Yrittäjyyden vapaus on ihanaa, mutta vastuu ei valitettavasti kulje aina samassa linjassa.

Moni vaihtaa kotimaata edelleen varsin vähäisin taustatiedoin ja onkin muiden neuvojen varassa. Kaikki eivät noudata lain sanaa kirjaimellisesti edes pysyvästi maata vaihtaessaan ja moni suomalainen jättääkin asiat roikkumaan vähän puolitiehen kun byrokratia kieltä osaamattomalle tuntuu hankalalta. Oma lukunsa ovat he jotka tietoisesti välttelevät lain kouraa tai verokarhua.

Miten sitten valita asiantunteva ja luotettava asioidenhoitaja, kiinteistövälittäjä tai kampaaja? Miten voi varmistua että yrittäjä maksaa asiaankuluvat verot ja ettei takuu tuotteesta tai palvelusta lopu siihen kun ovi kilahtaa perässä kiinni?
Hyvä kysymys!

Suomessa rehellisyys maan perii, mutta Espanjassa sanonnan ovat unohtaneet monet oman maan kuin vieraankin kansalaiset.
Kiinteistövälittäjä vetää kirjaimellisesti välistä. Luottavainen suomalainen maksaa 2000 euron palkkion käteisellä, vaatimatta kuittia. Välittäjä vaati maksua uudelleen ja suomalainen maksaa –  ei voi todistaa että oli maksun jo kertaalleen suorittanut.

Autokorjaamo kysyy avoimesti haluatko hinnan kuitilla vai ilman? Säästät ja maksat vähemmän ilman kuittia (ilman arvonlisäveroa). Viikon päästä olet eri korjaamolla, samasta viasta. Korjauksella ei ole minkäänlaista takuuta, koska ei ole todistetta huollostakaan.

Kosmetologin tuolissa nautit rauhallisesta hetkestä kasvonaamion vaikuttaessa ja kuulet kuinka sinua palveleva puhuu puhelimessa. Kertoo että on työtön ja elää kotihoidontuella. Suttuisa takahuone ja veronkierto jättävät pahan mielen, vaikka hinta olikin edullinen.

Autoa lentäkentältä noutaessasi vuokraamo ei suostu kirjaamaan ovessa olevaa lommoa papereihinsa, ja toivottaa sinut kirjaimellisesti v*#*. Reklamoit lomakotiin päästyäsi sekä autosta että palvelusta, mutta jännität koko loman kuinka suuri lovi luottokorttiisi on veloitettu ja kuinka kauan saat käydä kiivasta keskustelua aiheesta ennen kuin asia on selvä. Moni suomalainen luovuttaa. On helpompi maksaa kuin riidellä vieraalla kielellä.

Mitä tästä opimme?
Kannattaa ottaa asioista selvää, itse.
Kannattaa pyytää maksusta kuitti, isommista töistä ja toimenpiteistä etukäteen kirjallinen suunnitelma tai sopimus. Käteisen käyttäminen ei aina ole viisaampaa, eikä verojen maksattamatta jättäminen edistä yrittäjän, eikä asiakkaan asemaa.

EU:n virallinen verkkosivusto antaa kattavasti tietoa ulkomailla pidempään oleskelusta tai muuttamisesta.

Unohda Facebookin keskusteluryhmät. Niistä voi saada mukavia vinkkejä mistä löytyy halvimmat pizzat, mutta luotettavaa tietoa kannattaa etsiä muualta. Median lukutaitoa ei voi korostaa liikaa.

Kysy suosituksia, niin suomalaisilta kuin espanjalaisiltakin. Pitkä tausta ei välttämättä kerro laadusta, mutta antaa kuitenkin osviittaa.
Älä väritä omiakaan kokemuksiasi, vaan kerro rehellisesti ja anna palautetta, niin hyvässä kuin pahassa,  myös suoraan sinua palvelleelle yritykselle.

Unohda yleistäminen. Muodosta maasta, ihmisistä ja yrityksistä oma kuvasi. Positiivisella ajattelulla ja puheella pääsee yleensä pidemmälle kuin ikävyyksiä levittelemällä ja omia henkseleitä paukuttelemalla.

Suhtaudu asioihin avoimin mielin, mutta jos joku vetää sinua kadulta hihasta ja kertoo että ”olet voittanut juuri viikon ilmaisen loman, sinun tarvitsee osallistua vain info-tilaisuuteen”, kehotan miettimään kaksi kertaa.
Sauna, sisu ja perkele pitävät edelleen kutinsa. Rehellisyys ei valitettavasti ole enää kansanperinne, vaan osa yksilön tai yrityksen arvoja, kansalaisuuteen katsomatta.

**
Jutun kirjoittajan perustaessa espanjalaista toiminimeä, tilitoimistossa ihmeteltiin halutaanko todella maksaa kaikki asiaankuuluvat maksut kun tälle vuodelle arvioidut tulot ovat niin pienet. Jännityksellä odotamme tietoa tuliko tilitoimistosta kirjanpitoon liitettävä lasku vai pyysivätkö maksamaan käteisellä.

bank note banknote banknotes bill
Espanjassa monessa ravintolassa on minimiraja korttimaksulle (esim. 10 euroa)  ja osassa kaupoista ei voi edelleenkään maksaa kuin käteisellä.
Artikkelit

Kaltoin kohdellut katukoirat

Kirjoittaja @olemoespanja

Nainen palaa kauppareissulta ja huomaa verkkoaitaan kiinni jätetyn koiran (kuvassa). Liikuvasta autosta heitetään koiranpentu jalkakäytävälle.
Patikoimassa olevat löytävät sekarotuisen koiranpennun harhailemasta ajotiellä. Talon pihaan ilmestyy nälkiintynyt, täynnä kirppuja ja punkkeja oleva koiranpentu. Metsästykoira on hirtetty puuhun.

Espanjan ongelma ei ole katukoirat, vaan ihmiset jotka surutta jättävät eläimensä heitteille. Macho-kulttuuri ei puolla sterilointia, joten vapaana kulkevat lemmikit (varsinkin maaseudulla) lisääntyvät hallitsemattomasti. Täysin oma lukunsa on metsästyskoirien, varsinkin galgojen kohtelu. Niiden kohtelu on sanoin kuvaamatonta rääkkäystä eikä sitä voi selittää millään perinteillä tai uskomuksilla.

Löytöeläintalot pursuavat kodittomia koiria ja kissoja. Osa päätyy uusiin koteihin, ulkomaita myöden, mutta kaikille ei käy yhtä onnellisesti.

Espanja on viime aikoina kiristänyt tuntuvasti eläinsuojelulakia ja muutoksia on vielä tulossa lisää. Suurin muutos tarvittaisiin kuitenkin ihmisten asenteisiin.

Toivottavasti seuraava sukupolvi jo ymmärtää etteivät eläimet ole leluja, eivät tavaraan verrattavia esineitä joita ostetaan ja myydään torien laitamilla tai jaetaan ilmaiseksi Facebookissa. Saati sitten pahoinpidellään ja hylätään.
Ihmiskunnan sivistys näkyy siinä miten se kohtelee heikompiaan.

Kati Vähätalo tekee Suomessa aktiivista työtä Galgojen hyväksi. Viimeisin tulokas perheeseen on Sirkka, joka löysi uuteen kotiin Galgos de Fénixin kautta. Sirkasta ja hänen perheestään laajempi juttu myöhemmin.
Sirkka

Kallelan perhe adoptoi Mimosan pentuna Triple A eläinsuojan kautta.
Hylkäys taustasta huolimatta vaiko juuri sen vuoksi, Mimosa rakastaa kaikkia, niin ihmisiä kuin eläimiä. Omistajiinsa syvästi kiintynyt nuori koira on hyvin energinen ja iloinen ja lenkeillä pitää huolen siitä että lauma pysyy kasassa.
Nyt noin puolitoistavuotias narttu rakastaa vedessä kahlaamista, puroissa ja ojissa peuhaamista ja kuumalla säällä makaa mielelään mudassa. Sateen sattuessa kuitenkin piiloutuu peittojen alle ettei tarvitsisi lähteä ulos.
Mimosa.jpg

 

Matkailu

Pala taivasta ja taidetta

Kirjoittaja @olemoespanja

Genalguacin on pittoreski, pieni kylä vuorten siimeksessä, reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Málagasta.
Viehättävä kylä on oiva päiväretkikohde ja keväällä & syksyllä kapeilla kujilla saa kulkea varsin rauhassa. Katukaupustelijoita ei tästä kylästä löydy!
Pieni kylä on tulvillaan eri taiteen muotoja ja ihasteluun kannattaakin varata reilusti aikaa, samoin ajomatkaan kiharaisella vuoristotiellä.

Oma palansa taivasta, monimuotoisen taiteen lisäksi, on kylää ympäröivä luonto. Jyhkeät korkkipuut, huikeat vuorimaiset, soliseva vesi ja kaiken kattava vihreys tekee terää jos Suomessa vierailusta on vierähtänyt tovi.
Kylän reunalla kukko kiekuu patikoitsijoille hyvät huomenet pitkälle päivään saakka.
Jos pidempi patikointiretki ei kutsu niin maisemia voi ihastella 4 km reitillä tai kulkea vaikka vain tovin kylätien aidattua reunaa pitkin.
Lehtipuut ja niittymäiset maisemat hellivät aisteja, raitista ilmaa on ihana hengittää ja vierailun aikana alhaalla roikkuneet pilvet tekivät olon kaikinpuolin taivaalliseksi.

genalguacin

Katso Olemon ottama kuvakimara youtubesta.

IMG_9502 (1)