Espanjassa asumisesta

Kuinka edullisesti Espanjassa elää?

Kirjoittaja @olemoespanja

Hintoja vertaillessa tulee olla kriittinen ja todellinen hintavertailu tulisi tehdä saman merkkisten tuotteiden kesken. Suomalaiset kahvinjuojakansana ymmärtävät että Juhlamokka ja Kultakatriina ovat erilaisia kahveja, eikä niiden hintoja kannata verrata keskenään vaikka molemmat kahveja ovatkin.

Kuten Suomessakin, Espanjassakin sijainti vaikuttaa oleellisesti hintaan, puhutaan sitten asunnon tai kahvikupillisen hinnasta. Myös tulotasojen erot on syytä huomioida hintoja pohtiessa, samoin maiden erilaiset verotukset.
Jos Espanjassa elää suomalaisella tulotasolla, on varmasti sitä mieltä että eläminen tulee huomattavasti edullisemmaksi. Jos taasen työskentelee espanjalaiselle yritykselle ja espanjalaisen palkkatason mukaan, ei hintataso välttämättä tunnukaan enää edulliselta.

Keskiansio on Suomen tasoa pienempi, mutta jälleen on muistettava että palkkaus riippuu toki täysin työtehtävästä ja työpaikasta.
Jos bruttopalkka on 1300 euroa kuukaudessa, ja siitä on maksettava asunnon vuokra, sähkölasku, puhelin, auton vakuutukset, lasten hoitomaksut –  ei kukkaroon jäävä ruokaraha tunnukaan enää kovin suurelta.

Jututimme tuttavia, katselimme baarien mainostauluja ja tutkimme kassakuitteja.
Espanjassa voi tehdä ruokaostokset erittäin edullisesti. Sesongin raaka-aineita hyödyntäen voi elää suorastaan naurettavan edullisesti, ja silti syödä hyvin ja terveellisesti.

El corte ingles
Espanjalaiset rakastavat mereneläviä. Viikolla illallispöytään päätyy edullista kalaa ja viikonloppuisin herkutellaan ravintolassa tai katetaan pöytään kalliimpia herkkuja.

Kahvin saa baarissa halvimmillaan alle eurolla, kalleimmillaan tavallisesta kupposesta saa pulittaa Puerto Banuksessa (Marbella) lähes viisi euroa.
Jututtamamme lapsiperheet kertovat että ruokalaskut Suomeen verrattuna ovat kutistuneet jopa puoleen. Aina on toki muistettava että ruokalaskun suuruus riippuu siitä mitä syö ja missä ostoksensa tekee.

Moni ravintola tarjoaa päivän menua alle 10 eurolla. Usein menuun kuuluu alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka tai kahvi, sekä lasillinen viiniä tai olut. Monessa paikassa ruoka on hyvää ja annoksetkin reilun kokoisia.

Kahvin ystäviä ilahduttavat tarjoukset joissa mainostetaan kahvia ja croisanttia tai magdalenaa alle kahdella eurolla! Samassa baarissa vihermehu maksaa 4,75 euroa joten terveellisillä valinnoilla on usein huomattavasti arvokkaampi hintalappu Espanjassakin.

ofertas
Kahvi ja croisantti 1,75 euroa.

Tapas (pieni suolapala, tai esim. pala patonkia ja juustoa) ja pieni olut maksaa halvimmillaan euron. Lasillinen talon viiniä usein kahdesta kolmeen euroon.

Mercadonan kassakuitista poimittuja hintoja:
Litra soijamaitoa 0,88
Patonki 0,75
2 sämpylää 0,50
Omenamuffinssi 0,70
Paketti kahvia 1,18
Kilo mansikoita 2,95
2 kiloa ”uusia” perunoita 2,00
2 todella isoa punaista paprikaa 1,56
Paketti keittokinkkua 1,80
4 isoa avomaankurkkua 1,13
n.500g kanafilettä 3,98
Iso kesäkurpitsa 0,55
Purkki kuivattua tilliä 1,05
Rulla alumiinifoliota 1,49

bakery
Näitä herkkuja ei ole ainakaan hinnalla pilattu!

Sanonnan mukaan köyhälle kaikki on kallista. Eurolla saa kuitenkin Espanjassa Suomea enemmän – ruokaa ja juomaa. Ellei sitten pidättäydy scandimarkettien tarjonnassa ja maksa tuotteista enemmän kuin Suomessa.

Olemo Espanjan äänessä ovat aidot asukkaat, autenttiset kohtaamiset ja avartavat kokemukset. Vihjeitä vierailemisen arvoisista kohteista, tositarinoita kulttuurien törmäyksistä ja käytännön vinkkejä sujuvampaan arkeen, pääosin Costa del Solilla. Emme kirjoita vaaleanpunaisten lasien sumentamana, eikä jutuissa ole kaupallista yhteistyötä, mainostilaa myymme erikseen.
Aitous on tärkein raaka-aine, rehellisyys kirpeän makea mauste. – Olemo Espanja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s